UA-20144201-2

«Υπερηχητικό» Ιντερνετ µε οπτικές ίνες

Σερφάρισμα στο Ιντερνετ µε ταχύτητες τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση µε αυτές που προσφέρουν αυτή τη στιγµή οι πιο γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις (ADSL)… Μετάδοση τηλεοπτικών προγραµµάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition) µέσω ∆ιαδικτύου, µε ποιότητα εφάµιλλη του κινηµατογράφου! Τηλεδιασκέψεις όπου οι συνοµιλητές θα αισθάνονται ότι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον!

Αυτό είναι µόνο ένα µικρό δείγµα από τις εφαρµογές που θα προσφέρουν τα νέα… υπερηχητικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία αναµένεται σταδιακά ναέρθουν και στη χώρα µας και να αποτελέσουν το επόµενο σηµαντικό βήµα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει µία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θα εξαπλωθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ηδη, ο ΟΤΕ προχωρεί στην ανάπτυξη του VDSL (Very high-bitrate/high speed DSL) που αποτελείτην επόµενη γενιά του γρήγορου Ιντερνετ, ενώ η κυβέρνηση έως το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη του συµβούλου που θα τρέξει το έργο «Οπτική ίναστο σπίτι» (FTTH), µε στόχο η υλοποίησή του να αρχίσει εντός του 2012 και οι συνδέσεις να αρχίσουν να είναι διαθέσιµες σε 2-3 χρόνια. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη εγκρίνει την πρόσληψη τηςκοινοπραξίας των «Ευρωσυµβούλων»και των Ερευνητικών Ινστιτούτωντου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι οπτικές ίνες προσφέρουν… υπερηχητικές ταχύτητες διακίνησης δεδοµένων που φθάνουν µέχρι τα 100 Mbps, έναντι 24 Mbps που θεωρητικά προσφέρει αυτή τη στιγµή – µόνο για τη λήψη δεδοµένων – η υπάρχουσα τεχνολογία ADSL. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσµατην παροχή προηγµένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως είναι το πολύ γρήγορο σερφάρισµα στο Ιντερνετ, η τηλε-εργασία, η τηλεϊατρική κ.λπ. Επίσης, συναρπαστική θα είναι η πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας ή ακόµη και σε τηλεοπτικό περιεχόµενο… τριών διαστάσεων (3D). Ακόµα,θα µπορεί κάποιος να κλείσει δωµάτιο σε ένα ξενοδοχείο, βλέποντάς το προηγουµένως µέσα από ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον.

Σύµφωνα µε στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, οι ανάγκες των ελλήνων χρηστών και κυρίως των επιχειρήσεων για γρήγορες και σύγχρονεςυπηρεσίες επικοινωνιών µέρα µετη µέρα µεγαλώνουν. Μόλις πριν από λίγα χρόνια τα 256 Κbps στις συνδέσεις του Ιντερνετ ήταν… αστρονοµική ταχύτητα! Σήµερα οι συνδέσεις των 12 Mbps ή των 24 Mbpsαπλώς… ικανοποιούν. Αύριο τα 30 Mbps ή τα 40 Mbps µπορεί να µην αρκούν. Είναι προφανές – τονίζουν τα ίδια στελέχη – ότι θα πρέπει να περάσουµε στο επόµενο στάδιο όπου οιταχύτητες σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο ανεβαίνουν στα 50 Mbps ή ακόµα και στα 100 Mbps, κάτι που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσµο.

Ο ΟΤΕ. Ταχύτητες στο Ιντερνετ ανεβάζει και ο ΟΤΕ. ∆εδοµένου ότι η υλοποίηση του σχεδίου των οπτικών ινών του υπουργείου Μεταφορών θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, ο Οργανισµός αποφάσισε να επενδύσει έως το 2012 περίπου 90 εκατ. ευρώ στην «ενδιάµεση λύση»της τεχνολογίας VDSL (Very highbitrate Digital Subscriber Line), αναβαθµίζοντας το σηµερινό δικό του ευρυζωνικό δίκτυο (ADSL). Ηδη, ο ΟΤΕ τους τελευταίους έξι µήνες προχωρά σε πιλοτική ανάπτυξη του VDSLστους∆ήµους Αλεξανδρούπολη ς,Κοµοτηνής, Ξάνθης,Σερρών καιΖωγράφου, αντικαθιστώντας µε οπτικές ίνες µέροςτου χάλκινουδικτύου του από τατηλεπικοινωνιακά κέντρα του έως τα καφάο. Με το νέο δίκτυο επιτυγχάνονται ταχύτητες που φτάνουν έως τα 50 Mbps Download και 5 Mbps Upload. Πάντως, υπηρεσίες VDSL στους συνδροµητές του ο ΟΤΕ θα µπορείνα δώσει ύστερα από έξι µήνες, σύµφωναµε πρόσφατη απόφαση τηςΕθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ).

Σε διεθνές επίπεδο, εκτεταµµένο δίκτυο VDSL υπάρχει σήµερα στη Γερµανία, ενώαντίστοιχα δίκτυα έχουν αναπτυχθεί σεδεκάδες πόλεις σε άλλες 29 χώρες. Εκτιµάται ότι για τους απλούς χρήστες το κόστος µιας σύνδεσης VDSLθα κυµαίνεται στο επίπεδο των 50-60 ευρώ τον µήνα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bookmark and Share

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Archives
April 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30