UA-20144201-2

Με διαβατήρια οι Έλληνες στις ευρωπαϊκές χώρες(;)

Ετοιμάζουν Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Οι Έλληνες πολίτες δεν αποκλείεται να χρειάζεται ξανά να περνούν από έλεγχο των διαβατηρίων τους όταν επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της Σέγκεν.

Βάσει της πρότασης αυτής, που αποτελεί τμήμα μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, οι Βρυξέλλες θα αποκτήσουν – πιθανότατα – στο εγγύς μέλλον τη δικαιοδοσία να επαναφέρουν τον έλεγχο των διαβατηρίων στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Σήμερα τα 25 κράτη του Σέγκεν έχουν το δικαίωμα επαναφοράς του ελέγχου στα μεταξύ τους σύνορα μόνο όταν εμφανώς υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της εσωτερικής έννομης τάξης, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μετακίνησης χούλιγκανς, καταδίωξης εγκληματιών κλπ.

Με βάση την πρόταση της Επιτροπής η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα θα μπορεί εφεξής να εφαρμόζεται, υπό την ευλογία των Βρυξελλών, σε άλλες δύο ακόμη περιπτώσεις: Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει αιφνίδια κύματα μεταναστών, (όπως π.χ. ισχυρίζεται η Ιταλία, λόγω της κρίσης στη Λιβύη και την Τυνησία) και όταν αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα (όπως ισχυρίσθηκε η Ελλάδα, καλώντας την FRONTEX).

Τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες παρουσίασε η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, ουσιαστικώς προανήγγειλε χθες ο Ζοζέ Μπαρόζο ο οποίος υποκύπτοντας στις πιέσεις Σαρκοζί – Μπερλουσκόνι έσπευσε να ανακοινώσει την επί της ουσίας χαλάρωση της συμφωνίας του Σέγκεν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι με τις προτάσεις αυτές ενδέχεται σαφώς να δημιουργηθεί σταδιακώς μια ζώνη Σέγκεν πολλών ταχυτήτων, με τη ροή των λαθρομεταναστών από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς τον ευρωπαϊκό πυρήνα να φιλτράρεται διαρκώς.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κάθε άλλο παρά αποκλείεται το ενδεχόμενο να εξαρτηθεί το χρονικό διάστημα που θα ισχύει ο έλεγχος των διαβατηρίων από το χρονικό διάστημα της παραμονής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής FRONTEX στην ελληνική επικράτεια.

Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι σε περίπτωση επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων οι διαφυγές των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα περιορισθούν σημαντικά, ενώ οι λόγω των λαθρομεταναστών κοινωνικές εντάσεις θα αυξηθούν.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επέκριναν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σχέδια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία προβλέπουν την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν, όπως ζητούσαν οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο Σένγκεν θα μπορούσαν να επιτραπούν «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως όταν οι χώρες αδυνατούν να ελέγξουν τη λαθρομετανάστευση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχωρεί στα αιτήματα του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί και του Ιταλού πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ασκούσαν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς στο θέμα της μετανάστευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς του Σένγκεν και να επιτραπούν οι εσωτερικοί έλεγχοι καθώς αυξανόταν η ένταση στις χώρες τους με αφορμή την εισροή σχεδόν 28.000 παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική – κυρίως από την Τυνησία- τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η Ιταλία εξέδωσε προσωρινές άδειες παραμονής για πολλούς από τους μετανάστες αυτούς, μια κίνηση που επικρίθηκε από το Παρίσι καθώς πιστεύει ότι ο τελικός προορισμός τους είναι η Γαλλία. Για το λόγο αυτό ενέτεινε τους αστυνομικούς ελέγχους κοντά στα γαλλοϊταλικά σύνορα και απέλασε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίστηκαν να κινούνται στην περιοχή χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίστηκε θερμά από το Παρίσι που θεωρεί ότι «πολλά σημεία της» απαντούν στις «ανησυχίες» που είχε εκφράσει η γαλλική κυβέρνηση.

πηγη:http://www.newsbeast.gr/

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bookmark and Share

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Archives
February 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728