UA-20144201-2

Ο πρωθυπουργός, ο Σαμαράς και τα επίμαχα τηλεφωνήματα

Το “Βήμα της Κυριακής” αποκαλύπτει τους διαλόγους μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, που δεν κατέληξαν σε συναίνεση και που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ανασχηματισμό. Οι διαρροές που τσάντισαν τον Γ. Παπανδρέου και οι συνομιλίες με το στενό του περιβάλλον

Αγωνία και ένταση που ξεκίνησαν από το βράδυ της περασμένης Τρίτης θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν μόνο το σκηνικό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στο σπίτι του πρωθυπουργού στο Καστρί.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, στο σπίτι του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζουν να καταφθάνουν στενοί συνεργάτες του, κάποιοι υπουργοί και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από τους Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο , Μ. Καρχιμάκη, Ν. Αθανασάκη και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης η κρίση που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα, ως εκείνη τη στιγμή, την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Λιάνη και τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Αλ. Αθανασιάδη ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Σχεδόν όλοι θεωρούν ότι επίκειται ευρύτερη κίνηση συγκεκριμένης ομάδας στελεχών, αν όχι για ανατροπή της κυβέρνησης τουλάχιστον για απόπειρα ελέγχου των εξελίξεων και άσκησης πιέσεων στον κ. Παπανδρέου.

Στην κρίσιμη σύσκεψη την περασμένη Τρίτη στο Καστρί ετέθη το ερώτημα: “Πώς προχωράμε”; “Χρειάζεται πολιτική κίνηση, και χρειάζεται τώρα” αποφαίνονται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.

Επειτα από πολύωρη συζήτηση λαμβάνεται η απόφαση για μια ακολουθία κινήσεων που σε ορίζοντα δύο ημερών θα κατέληγε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δημιουργία ολιγομελούς σχήματος, με τους απαραίτητους συμβιβασμούς, και μια ύστατη προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας, με στόχο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου υπό αυτήν την έννοια ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης.

“Δεν συζητήθηκε το θέμα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας “

Σύμφωνα με πληγές της εφημερίδας “Το Βήμα”, “αυτά είχαν συμφωνηθεί ότι θα ανακοίνωνε ο Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα”, εκμυστηρεύεται ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Καστρί και διαβεβαιώνει ότι εκείνο το βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία επικοινωνία Παπανδρέου- Σαμαρά ή συνεργατών τους.

Παρά ταύτα, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια το επόμενο μεσημέρι, όλοι άκουσαν με αισθήματα μεταξύ πανικού και οργής ότι ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Σαμαρά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Πρωθυπουργού από τη θέση του.

Η διάψευση της ΝΔ

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, προτού ανασταλεί η απεργία των δημοσιογράφων, είχε αρχίσει να κυκλοφορεί η πληροφορία, ότι υπήρξε επικοινωνία των στενών συνεργατών των Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Παπανδρέου.

Τα σενάρια στα blogs οργίαζαν και ο κ. Σαμαράς που βρισκόταν στο σπίτι του στην Κηφισιά, αφού συνομίλησε με στενούς συνεργάτες του, οργισμένος έδωσε εντολή να υπάρξει διάψευση.

Με εντολή του κ. Σαμαρά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι “αναφορές σε blogs και ιστοσελίδες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε την Τρίτη συνάντηση εκπροσώπου του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, αποτελούν γελοιότητες, ανάξιες διάψευσης”.

Το ξάφνιασμα ήταν πιο έντονο στην ηγετική ομάδα της Ν- η οποία βρισκόταν σε πολύωρη σύσκεψ- όταν άκουσαν τον κ. Παπανδρέου να λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με την παρουσία και των τηλεοπτικών συνεργείων, ότι είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.

“Δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Πρωθυπουργό”, τόνιζαν με έμφαση στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Το πρώτο κρίσιμο τηλεφώνημα

Ηταν περίπου τρεις και είκοσι το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Σαμαράς είναι στην Κηφισιά, όταν χτυπά το τηλέφωνό του και ακούει τον Πρωθυπουργό.

Για περίπου είκοσι λεπτά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν και ο Πρωθυπουργός θέτει το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας και ζητεί από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει ένα σχήμα εθνικής σωτηρίας.

Γ. Παπανδρέου: “Προτείνω να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από κοινού”.

Αντ. Σαμαράς: “Εθνικής σωτηρίας με αποδεδειγμένα αποτυχημένη συνταγή δεν γίνεται. Εμείς να βάλουμε πλάτη, αλλά εσύ έχεις χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο σχήμα με εσένα πρωθυπουργό. Πρέπει να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής”.

Γ. Παπανδρέου: “Αν νομίζεις ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, είμαι διατεθειμένος ακόμη και να μην είμαι πρωθυπουργός”.

Σε λίγα λεπτά τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων αρχίζουν να χτυπάνε.

“Κανένα σχόλιο. Μίλησαν για 20 λεπτά. Δεν λέμε τίποτε”, έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Ωστόσο το περιεχόμενο του πρώτου τηλεφωνήματος αρχίζει να γίνεται γνωστό και η κυβέρνηση κατηγορεί γι΄ αυτό τη ΝΔ, λέγοντας ότι πηγές προσκείμενες στην ηγεσία ξεκίνησαν το παιχνίδι των διαρροών σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζαν ακόμη τίποτε. Δεν διέψευδαν, δεν επιβεβαίωναν. Ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αντιδρούσαν με αμηχανία, με διάθεση να αποδώσουν τις πληροφορίες σε ακαθόριστες σκοπιμότητες.

Το δεύτερο τηλεφώνημα

Η ώρα είναι περίπου έξι και είκοσι το απόγευμα. Ο κ. Σαμαράς, μη περιμένοντας άλλο, τηλεφωνεί στον Πρωθυπουργό για να επιβεβαιώσει τι έχει γίνει με όσα συζήτησαν στο πρώτο τηλεφώνημα.

Αντ. Σαμαράς: “Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένη χρονική θητεία”.

Γ. Παπανδρέου: “Η κυβέρνηση αυτή δεν θα πρέπει να είναι βραχύβια” .

Αντ. Σαμαράς: “Να τελειώσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση και να πάμε σε εκλογές”.

Γ. Παπανδρέου: “Θα πάμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα το δούμε… Τα λέμε”.

Το τρίτο τηλεφώνημα

Λίγο πριν από το διάγγελμά του, στις εννέα το βράδυ, ο Πρωθυπουργός τηλεφωνεί στον κ. Σαμαρά.

Γ. Παπανδρέου: |Αντώνη, δεν μπορώ να συμφωνήσω. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω με τις διαρροές μού δημιουργεί πρόβλημα και μεγάλη πίεση στο εσωτερικό. Να το δούμε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον|.

Αντ. Σαμαράς: “Δεν υπήρξε δική μας διαρροή. Προφανώς οι δικοί σας τα δώσανε”.

Από εκεί κι έπειτα, και με την παρεμβολή ενός εξάωρου θρίλερ, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε να ανακοινώσει αυτά που είχαν σχεδιαστεί το προηγούμενο βράδυ: ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στη ΝΔ μιλούσαν για μεγάλη, χαμένη ιστορική ευκαιρία. “Είχα την αίσθηση ότι ο Γιώργος ήταν ειλικρινής. Ομως η ευθεία γραμμή είναι η πιο δύσκολη στη Γεωμετρία”, έλεγε σε στενούς συνεργάτες του την επόμενη ημέρα ο κ. Σαμαράς.

πηγη:http://news247.gr

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bookmark and Share

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Archives
February 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728