UA-20144201-2

Πήγαν για χορηγία… και τους χρέωσε ο Γερουλάνος

Με απαράμιλλο θράσος, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος αξιώνει με απόφασή του από την εταιρεία που δώρισε ανυψωτικό μηχάνημα στην Ακρόπολη, αξίας 37.000 ευρώ, να πληρώσει επιπλέον 30.000 για να εκδώσει μια λιτή ανακοίνωση της δωρεάς. Το παράδοξο είναι ότι λίγους μήνες αργότερα το υπουργείο προέβη στην αγορά ενός ίδιου μηχανήματος, χωρίς καν να ζητήσει προσφορά από τη συγκεκριμένη εταιρεία που έμπρακτα απέδειξε την πρόθεσή της να συμβάλλει αφιλοκερδώς στην πολιτιστική ανάπτυξη του μεγαλύτερου συμβόλου του Ελληνισμού!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η εταιρεία “Jungheinrich Hellas” που δραστηριοποιείται στην οργάνωση και τον εξοπλισμό αποθηκών έκανε το Σεπτέμβριο του 2006 κατόπιν έγκρισης του υπουργείου Πολιτισμού δωρεά ανυψωτικού μηχανήματος, αφού πρώτα η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ενέκρινε την προσφορά με τη σήμανση «καταλληλότερο μηχάνημα».
Ως ηθική επιβράβευση και για λόγους επικοινωνίας στον Τύπο, η εταιρεία ζήτησε την έκδοση ενός ολιγόλογου δελτίου τύπου που απλώς θα ανέφερε την προσφορά. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η “Jungheinrich Hellas” ουδέποτε συμμετείχε σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως υπάρχει σε έγγραφο, αναφέρει ότι το δελτίο Τύπου θα έπρεπε να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά την αποστολή των σχετικών εγγράφων.

Η εταιρεία έπραξε τα δέοντα με επανειλημμένες επιστολές, εν τω μεταξύ το μηχάνημα το χρησιμοποιούσε το υπουργείο για τις απαραίτητες εργασίες, στις 24 Ιανουαρίου 2008 εκδόθηκε ανακοίνωση ότι το μηχάνημα ήταν στη διάθεση της Ακρόπολης, όμως εν τέλει, την παραμονή του «ΟΧΙ» -στις 27 Οκτωβρίου 2010- ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε απόφαση με την οποία απαιτείται ποσό 30.000 ευρώ επιπλέον υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για να εκδοθεί το περίφημο πλέον δελτίο τύπου σχετικώς με τη ανακοίνωση της χορηγίας και την φωτογράφηση του μηχανήματος στον αρχαιολογικό χώρο.

Κι εδώ προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: Πώς ο κ. Γερουλάνος προέβη σε μια τέτοια ενέργεια αφού ούτως ή άλλως η χορηγία λειτουργεί δυνητικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος; Κάποιος που θα ήθελε να κάνει αντίλογο φυσικά θα σχολίαζε ότι τηρήθηκε πιστά η διαδικασία. Αλλά πόσο αυστηρή ή ρεαλιστική μπορεί να γίνει η τήρηση μιας διαδικασίας όταν αναφέρεται στη φωτογράφηση που θα συνοδεύσει δελτίο Τύπου που θα αναφέρει τη χορηγία μηχανήματος υπέρ του Δημοσίου, συνεπώς υπέρ του ελληνικού λαού; Μήπως με την ίδια αντίληψη θα έπρεπε να ζητηθούν τέλη υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων:

1. Από την Αττικό Μετρό που έχει αναρτήσει τη φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη μπροστά στον Παρθενώνα;
2. Από το φωτογράφο που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, στο πλαίσιο εφαρμογής της διαδικασίας;
3. Από τους κληρονόμους της Μελίνας επειδή την είχε αναρτήσει στο πολιτικό γραφείο της, επομένως θεωρείται φωτογράφηση για επαγγελματική χρήση;

Τα ερωτήματα είναι ακαδημαϊκά αλλά η πολιτική αστοχία του κ. Γερουλάνου είναι γεγονός. Ένας πολιτικός με σύγχρονη αντίληψη δεν έπρεπε να επιδείξει ανοικτό πνεύμα και να δει πίσω από την ερμηνεία του νόμου ή την απρόσωπη διαδικασία; Πώς θα επιτευχθούν συνέργειες με εταιρείες οι οποίες θα λειτουργήσουν με τη λογική των χορηγιών ή των συμπράξεων υπέρ των δημοσίων οικονομικών και του δημοσίου συμφέροντος; Αντιθέτως, με τις παρωχημένες αντιλήψεις και την πεπαλαιωμένη γραφειοκρατία δεν προκύπτουν συνέργειες ενώ δεν υλοποιείται η κατεύθυνση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου «να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε».

Έγγραφα και περιστατικά

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεσή του το newsbomb.gr, στις 29 Νοεμβρίου 2005 το υπουργείο Πολιτισμού δέχτηκε το ανυψωτικό μηχάνημα με… «τρελλή χαρά». Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία άρχισε να αποστέλλει μια σειρά επιστολών με τελευταία αυτή στις 27 Αυγούστου 2010. Απλώς ζητούσε την προβολή της προσφοράς όπως προφανώς είχε συμφωνηθεί.
Στο διάστημα αυτό σημειώθηκε ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας και αδιαφορίας σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς εάν έχει μείνει σε αυτή τη χώρα έστω κι ένα ίχνος πολιτισμικού… φιλότιμου για να καταλήξει τελικά στην αμίμητη απόφαση του κ. Γερουλάνου να πληρώσει η εταιρεία 30.000 ευρώ για την δημοσιοποίηση της δωρεάς της!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η “Jungheinrich Hellas” δεν προτίθεται να ικανοποιήσει αυτήν την παράλογη αξίωση, ούτε όμως προτίθεται να πάρει πίσω το μηχάνημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μια υγιής επιχείρηση που απασχολεί 45 εργαζομένους και δεν έχει κάνει απολύσεις ή περικοπές μισθών. Εκτός των άλλων, έχει δωρίσει μηχανήματα στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα που κάνει ανασκαφές στην αρχαία Ολυμπία.
Ο τραγέλαφος της γραφειοκρατίας που κατέληξε στην απόφαση του κ. Γερουλάνου συνοψίζεται στα εξής περιστατικά:
• Στις 29 Νοεμβρίου του 2005, το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχεται πρόταση της εταιρείας “Jungheinrich Hellas” να προσφέρει στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) ένα περονοφόρο ανυψωτικό τελευταίας τεχνολογίας, έως την αποπεράτωση των έργων της Ακρόπολης.
• Στις 18 Απριλίου του 2006 το υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή προς την εν λόγω εταιρεία, αναφέρει τους όρους αποδοχής του ανυψωτικού μηχανήματος που προσέφερε η εταιρεία.
• Πέντε μήνες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006, το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την εταιρεία ότι το μηχάνημα έχει εγκατασταθεί στην Ακρόπολη και την ευχαριστεί για την προσφορά της.
• Δύο μέρες αργότερα η εταιρεία με επιστολή της προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητά άδεια φωτογράφησης και κινηματογράφησης της παράδοσης και της πρώτης λειτουργίας του εν λόγω μηχανήματος στην Ακρόπολη.
• Με 3 μήνες καθυστέρηση το υπουργείο Πολιτισμού αποστέλλει επιστολή στην εταιρεία στην οποία ρωτά που και πως θα χρησιμοποιηθεί το φωτογραφικό υλικό, ποιες φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν και που…
• Στις 12 Ιανουαρίου του 2007 η εταιρεία ενημερώνει το υπουργείο ότι το κινηματογραφικό υλικό προορίζεται για εσωτερική χρήση και όχι για προώθηση σε ΜΜΕ.
• Λίγες μέρες μετά, το υπουργείο ενημερώνει την εταιρεία πως για την δημοσίευση των φωτογραφιών στο διαδίκτυο θα πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν γνωμοδοτήσεως του Κεντρικού αρχαιολογικού Συμβουλίου, αραδιάζοντας μια σειρά από συμπληρωματικά στοιχεία που θα πρέπει να καταθέσει η εταιρεία.
Το «γαϊτανάκι» συνεχίζεται με την εταιρεία να ενημερώνει το υπουργείο για τον τύπο των φωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν, ακόμα και για το που βρίσκεται ο κεντρικός server της εταιρείας.

Η απαγόρευση

Έκτοτε ο φάκελός της “Jungheinrich Hellas” θεωρούνταν πλήρης, μιας και είχε καταθέσει όλες τις διευκρινίσεις. Το υπουργείο όμως συνεχίζει να μην δίνει την άδεια φωτογράφησης, με αποτέλεσμα η εταιρεία τον Αύγουστο του 2007 να στείλει νέο έγγραφο με το οποίο ζητούσε για ακόμα μια φορά την σχετική άδεια.
Παγιδευμένη σε αυτόν το γραφειοκρατικό κυκεώνα και μη βλέποντας ανταπόκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, στέλνει και πάλι επιστολή το Δεκέμβριο του 2007, όπως και τον Ιανουάριο του 2008.
Κι ενώ η εταιρεία περίμενε περισσότερο από 3 χρόνια για τη χορήγηση της άδειας, τον Οκτώβριο του 2010, το υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή προς την “Jungheinrich Hellas” εγκρίνει την άδεια φωτογράφησης και κινηματογράφησης και ζητά με θράσος από την εταιρεία το ποσό των 30.000 ευρώ υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων ως τέλη φωτογράφησης.
Ίσως τότε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έμαθε το περιστατικό για τον γάιδαρο που χάριζαν και ο αποδέκτης του, τον εξέταζε στα… δόντια!
• Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση του newsbomb.gr

Ρεπορτάζ: Ράνια Καρατζαφέρη

πηγη:http://www.newsbomb.gr/

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bookmark and Share

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Archives
July 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031