UA-20144201-2

Τέσσερις και να καίνε

Μεγάλη πτώση καταγράφουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σε τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Προβάδισμα ΝΔ σε μία από αυτές Τι λένε οι πολίτες για την χρεοκοπία, τις αποκρατικοποιήσεις και τον… Ψωμιάδη

Κατάρρευση του δικομματισμού καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις για τον κυριακάτικο τύπο. Με το ζόρι αγγίζουν το 40% ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, δείγμα της τεράστιας απογοήτευσης των πολιτών.

Καθολική είναι η αποδοκιμασία για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”,  οι πολίτες απάντησαν “αποδοκιμάζω” και “μάλλον αποδοκιμάζω” σε ποσοστό 72,2% για το έργο του πρωθυπουργού. Οριακά υψηλότερο (73%) είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το έργο του κ. Σαμαρά.

Το 44,4% δηλώνει ότι προτιμά τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ πάνω από το μισό (52,7%) θεωρούν θετικό ότι υπάρχει οικονομικός έλεγχος από την τρόικα.

Το 88% των ερωτηθέντων τοποθετείται αρνητικά για τον ελληνικό δημόσιο τομέα και το 65% θεωρεί ότι δεν θα προχωρήσει η εξυγίανσή του.

“Όχι” στην πώληση δημόσιας γης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί οριακό προβάδισμα από τη ΝΔ, η οποία μειώνει τη διαφορά.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 20,7% έναντι 20,4% της ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,6 , ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6, η Δημοκρατική Αριστέρα με 2,3, οι Οικολόγοι με 2 και το Αρμα Πολιτών με 1,1%.

Την ίδια ώρα, το 43% των πολιτών συμφωνεί με την αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το 40% διαφωνεί.

Το 82% ξεκαθαρίζει πως δεν θα δέχθει πληρώσει νέους φόρους για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ενώ το 62% φοβάται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει αδυναμία ακόμα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το 68% ζητά μάλιστα την αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωστανίνου, την ώρα που επτά στους δέκα πιστεύουν πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι το 54% συμφωνεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν, το 60% συμφωνεί με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, το 61% με την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, ενώ το 68% διαφωνεί κάθετα με την πώληση δημόσιας γης και ακινήτων.

Μικρό προβάδισμα στη ΝΔ

Ελαφρύ προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, και χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα εξουσίας, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse – RC που δημοσιεύει ο “Τύπος της Κυριακής”.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Αρμα Πολιτών.

Ένα 3,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 23,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το 7,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Ισοπαλία υπάρχει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός καθώς συγκεντρώνουν από 20,5%, με το 56% να μην επιλέγει πάντως κανέναν από τους δύο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 74% των ερωτηθέντων, εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, ενώ το 53% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Το 76% των πολιτών εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Το 52% θεωρεί σωστή την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην συμφωνήσει με τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 53% εμφανίζεται θετικό όσον αφορά τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας.

Τέλος, ένα 46% εκτιμά πως οι αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Με το ζόρι 10%

Έντονη αμφισβήτηση του δικομματικού συστήματος αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης που δημοσιεύει ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μόλις που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,1% (από 23% σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) και το ίδιο ποσοστό, 10% συγκεντρώνει η ΝΔ (από 14% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου).

Το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 8%, ο ΛΑΟΣ στο 4,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 2,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 4,2%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 1,5% και το Άρμα Πολιτών 0,4%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ψηφοφόρων σκέφτονται την αποχή ή είναι αναποφάσιστοι. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται στο 22% και της ΝΔ στο 29%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης τις απόψεις των πολιτών για το χρέος, το ευρώ και τη δραχμή και τη γνώμη τους για τους νέους δημάρχους, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 73%, απαντά ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Το 65% των ερωτηθέντων απαντά ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το αν η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει το χρέος της ή να κηρύξει πτώχευση θα ψήφιζε υπέρ της πληρωμής του χρέους.

Το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση για την οικονομική κρίση, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και τα νέα μέτρα.

Τέλος, το 49% θεωρεί δίκαιη την καταδικαστική απόφαση για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

πηγη:http://news247.gr

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bookmark and Share

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Archives
February 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728