UA-20144201-2

Ύβρις το να μας ζητούν νησιά ως εγγύηση

Προσβλητικά για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τα περί υποθήκευσης νησιών και μνημείων για να εξασφαλίσουμε νέο δάνειο. Μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι πρώτη προτεραιότητα. Τι λέει για τα σενάρια καταστροφής και τη σκανδάλη που παραλίγο να πατηθεί

Ύβρι χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα όσα ακούγονται για τις εγγυήσεις που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα για να πάρει νέο δάνειο.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Κοριέρρε Ντελλα Σέρα”, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα να μην χρειαστεί νέο δάνειο, ωστόσο τονίζει ότι είναι απαράδεκτο να μας ζητούν να υποθηκεύσουμε ένα μνημείο ή ένα νησί.

“Δεν αποφασίζουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Κάποιες χώρες είπαν ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μια συμβουλή, αλλά δεν είναι σαφές, στην ουσία, τι σημαίνει. Ή κανείς ιδιωτικοποιεί, ή προχωρεί σε σύμφυτες παρεμβάσεις. Θέλω να προσθέσω κάτι, ένα σημείο στο πολύ σημαντικό για μας. Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση”.

Πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν νιώθει σαν να τον σημαδεύουν με όπλο λόγω της κατάστασης της οικονομίας, σημειώνει ότι επρόκειτο για μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας, λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας.

“Καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική. Βρισκόμαστε, βέβαια, ακόμη στο ένα τρίτο της πορείας, πέρασε μόνον ο πρώτος από τα τρία χρόνια του προγράμματος εξυγίανσής μας. Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί: υποφέρει και δεν μπορεί, ακόμη, να εισπράξει τις βελτιώσεις” τονίζει ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, ο Γιώργος Παπανδρέου, παραδέχεται ότι πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας, κάτι που αποδίδει στην ύφεση που προέκυψε σοβαρότερη και κάνει αναφορά στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο.

“Οι αγορές δείχνουν σκεπτικισμό, έχουν καεί από την κρίση του 2008, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα: αυτό, είχε αρνητικές συνέπειες για μας, όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για πρώτη φορά, επίσης, όλα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, όπου, στο ενιαίο νόμισμα, δεν αναλογεί μια κοινή οικονομική πολιτική. Πρόκειται για μια γη του άγνωστου: πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε σε άλλες διορθώσεις, τόσο από μέρους μας όσο και από την Ευρώπη και θα το δούμε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες”.

“Στην πρώτη σειρά της ατζέντας”

Σε ερώτηση για το αν θα εγκριθεί το φιλόδοξο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός απαντά ότι βρίσκονται στην πρώτη σειρά της ατζέντας και θα προχωρήσουν γρήγορα.

“Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα. Τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα” απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι προφήτες της καταστροφής

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη στάση της χώρας, για το άμεσο μέλλον (σενάρια αναδιάρθρωσης ή αποχώρησης από το Ευρώ, στα οποία κάνει αναφορά η εφημερίδα του Μιλάνου), ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με αυτό εδώ και ένα χρόνο και όλο και κάποιος νέος ειδήμονας προφητεύει την καταστροφή.

“Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε, σχεδόν, την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη”.

πηγη:http://news247.gr/

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Bookmark and Share

Leave a Reply

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Archives
March 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031